Legjobb pénzügyi megoldásokWebáruház

MENÜ
Bemutatkozás
Mire jó a pézügyi tanácsadó ?
Tevékenység-Online játék
Öngondoskodás
Magyar mentalitás...
A spórolás a fejben dől el
Nyugdíj
***Ajánlatkérés***
Nyugdíj pillérek
Valóság! Milliók nyomorban?
Mibe kerül egy gyermek?
Születéstől az Egyetemig...
Örökölni, Illetékek nélkül?
Sajtófigyelő
Mi is az Unit-Linked
Casinó-e a tőzsde?
Befektetés
Jó tanács! Befektetőknek
Partnerintézmények
Magánszemélyeknek
Vállalkozóknak Cégeknek
Adóoptimalizálás
Profit kivétele-hogyan?
Itt az idő tőzsdézni!!
Legfrissebb hírek
Tényleg itt a világvége?
Interjú
Állás-Karrier
Kapcsolat,Elérhetőség
Fórum
Galéria

Számitsa ki nyugdíját!      
          http://apps.pszaf.hu/nyugdij/cgi/indul.plx
       Klikkelj ide!


Nyőgdij / nyugdij

Hát ez az, ami Önnek nem lesz, vagy legalább is sokkal kisebb mértékben, mint amennyire számit rá. Ja, hogy Ön rendesen fizette a járulékokat, van önkéntes és magán pénztári befizetése is, sőt nyugdij előtakarékossági számlája is. Ez mind szép, ugyanis, akinek nincs az nagyon nehéz helyzetbe kerül. De, ha Ön rendesen, nagy összegben fizette is a fenti tagdíjakat még számolnia kell a demográfiai helyzet romlásával is, ILLETŐLEG A MÁR MEGSZAVAZOTT, ELFOGADOTT 2012. ÉVI NYUGDIJTÖRVÉNY VÁLTOZÁSSAL. .

Népesedési szükséghelyzet alakult ugyanis ki. 2012. környékén mennek nyugdijaba a "Ratkó" gyerekek, teljesen megforditva, eltorzítva a továbbtanulás, a hosszabb élettartam, a munkanélküliség, a minimálbérre bejelentettek hatalmas aránya és a felduzzadt költségvetési szféra miatt amúgy is megborult arányokat az aktiv keresők és az eltartottak, a produktiv és az improduktiv szféra között.

Tudja Ön, hogy fenti aránytalanság késztette törvényhozóinkat a nyugdijtörvény megváltoztatására, s emiatt 2013-tól kiegyenesítik a nyugdíj-megállapítási skálát. Jelenleg ugyanis az alacsonyabb szolgálati éveket nagyobb súllyal veszik figyelembe a nyugdíj kiszámításánál, mint a későbbi éveket. Öt év múlva minden egyes év keresete 1,65-os súllyal esik a latba az ellátás megállapításakor. Ennek következtében a 2013-as nyugdíjszámítási formula az életkereset 60 százalékánakmegfelelő ellátási szintet garantál a kezdő nyugdíjnál, míg ugyanez az arány a 2005-ben alkalmazott formula szerint 75 százalékos nyugdíjat adott. ÉS MINDEZEK TETEJÉBE MÉG SZEMÉLYI JÖVEDELEM ADÓ KÖTELES LESZ A NYUGDIJ. A változások következményeként várhatóan 250-300 ezren lesznek, azok -, akik szert tettek ugyan nyugdíjra, de ennek mértéke nem éri el az átlagkereset 40 százalékát. Amely szint pedig a nemzetközi munkaügyi szervezet normája szerint a megélhetési minimum. Ha bővebben is érdekli a téma ajánlom figyelmébe Hámor Szilvia 2OO8 február 21-i cikkét a Népszabadság Önline-ban Félmillióan nyugdij nélkül cimmel. >>>>>
 
 
 
 
T u d t a ?

1) Az öregségi nyugdíj legkisebb összege 2008. január 1-től
28.500,- Ft


2) A nyugdíjasok zömét, több mint négyötöd részét, a saját jogon szerzett nyugdíjak teszik ki. Ezeknek az átlaga 2008. év elején mintegy 82 ezer forint volt, amiből a férfiaké 89, a nőké 77 ezer forintot tett ki.
 
 
Pató Pál úr hazájában

¬ Hanyas vagy? Mikor mehetsz nyugdíjba? 2013-ban? Hát ez még nem olyan biztos. Nem olvastad, hogy ősszel fognak dönteni az esetleges korhatár emelésről? Egyébként mindenképp peched van. Nem félsz? Takarékoskodsz?
- Eszem ágában sincs takarékoskodni. Most szeretnék jól élni. A szüleim sem tettek félre, mégis felnőttem. Ők pedig nyugdíjasként ma is vígan élik világukat. Az én fizetésem nem változott már két éve, az ő nyugdíjukat meg rendszeresen emelik. Egyébként is rendszeresen vonják tőlem a TB-t, igy nyugdíjat is fogok kapni. Lesz
vagy 4O év szolgálati időm is. Semmi okom izgulni. Izguljanak azok, akik nem dolgoznak, akik minimálbérrel vannak bejelentve stb. Egyébként mi lesz 2013-ban?
- Életbe lép a nyugdíjtörvény (1997. évi LXXXI. törvény) új fejezete.
- Na és? Úgysem akartam még nyugdíjba menni. Na bumm. Legfeljebb nem mehetek el hamarabb.
- De megváltoznak a nyugdíjszámítási szabályok!
- Honnan veszed? Addig még egy választás is lesz, annyi minden történhet.
- De hát ezt a törvényt már elfogadták! Te is elolvashatod.
- Miért? Mit jelent ez nekem?
- Ma a nyugdíjakat úgy számolják, hogy a nyugdíjazást megelőző három év előtti kereseteket (2005-ben például 2002-től visszafelé 1988-ig) valorizálják, vagyis felszorozzák az 1988 óta bekövetkezett keresetnövekedéssel. Az így kiszámított nyugdíj adómentes. Ugyancsak a mai helyzetre jellemző, hogy degressziót alkalmaznak, vagyis bizonyos jövedelemhatár – nagyjából az átlagkereset – felett a fokozatosan növekvő jövedelmeket fokozatosan csökkenő mértékben veszik figyelembe. Az átlagnál jelentősen nagyobb nyugdíjak kialakulásának megakadályozását szolgálja az is, hogy a magas jövedelmek – körülbelül az átlagkereset háromszorosa – után nincs nyugdíjjárulék fizetés, de ez a járulékmentes rész nem is számít bele a nyugdíjba. 2008-tól a nettó jövedelmekkel számolnak, ez önmagában kb. 8 -8,5 %-os csökkentést eredményez

2013-tól számodra három lényeges változás lesz

1) Először is a bruttó keresetből számolják ki a nyugdíjat, ami értelemszerűen azt is jelenti, hogy a nyugdíj adóköteles jövedelem lesz.

2) Megszűnik a degressszió.

3) Változik a kiszámítás szabálya. Ma egy-egy munkával eltöltött év a nettó kereset 2, később 1 illetve 1,5 százalékát éri a nyugdíjszámításnál, míg 2013-tól minden esztendőt egységesen a bruttó kereset 1,65 százalékával számolnak. S megszűnik a valorizáció.

Mivel tapasztalati számok nincsenek, csak becsülni tudják, hogy ez mit jelent. Úgy vélik a hozzáértők, hogy ez a módszer a jelenlegihez viszonyítva átlagosan 3O-4O %-kal is csökkentheti a nyugdíjakat.
-3O-4O %-kal! De hát az rengeteg. Közben az energia ára pedig a csillagos ég felé közelit most mit tegyek? Alig van időm. Már csak 5 évem van. Lehet még valamit tenni?
- Lehet, de nagyon nehéz. Sokkal könnyebb helyzetben vannak azok, akiknek 15-20 vagy még több idejük van hátra.

És Te kedves Olvasóm? Te hanyas vagy? Tudod mikor mehetsz nyugdíjba? Tudod milyen törvény fog rád vonatkozni? Ismered a várható nyugdíj nagyságrendjét? Teszel valamit az ellensúlyozására? Vagy ölbe tett kézzel várod a megváltoztathatatlant és a magyarok nagy „példaképe” Pató Pál úr módjára mondogatod: - „Ej, ráérünk arra még!” - ?

Ameddig például Amerikában körülbelül a családok 65-70%-a rendelkezik hosszú távú értékpapír alapú megtakarításokkal, nálunk ez az arány elenyésző. Hitelt felvenni bezzeg azt tudunk – az elmúlt 5 évben négyszeresére nőtt az adóssággal bíró magyar emberek száma (!) –, de takarékoskodni még mindig nem (tisztelet a kevés kivételnek). Ma is érvényes az a kapitalizmus hajnalán született, családokra, magánemberekre és cégekre egyaránt vonatkozó jó tanács, hogy: „Tedd félre/fektesd be bevételed tíz százalékát a stabilitás érdekében!”

Tíz százalék: ha ennyivel megemelik a fizetésünket, szinte meg sem érezzük. Ugyanígy: ha tíz százalék „kiesik” a háztartásból, azt sem. Érdemes kipróbálni. Ráadásul a kiesés valójában egyáltalán nem kiesés, hiszen később nagyon nagy hasznunkra lesz az a sok havi tíz százalék...Természetesen ne otthon tároljuk a bankókat, hanem fektessük be: egy pénzügyi tanácsadó segítségével könnyedén megtalálhatjuk a nekünk legmegfelelőbb befektetési formát.

Ha valaki nem biztos abban, hogy érdemes félretennie, számolgasson egy picit. Lássunk egy példát. Vegyünk egy átlagos keresettel rendelkező családot, ahol a havi bevétel mondjuk 300 ezer Ft. Havi szinten 30 000 Ft megtakarítás éves szinten 360 000 Ft-ot jelent. 10 év alatt ez az összeg 3 660 000 Ft-ra növekszik. Egy jó befektetési program ennyi idő alatt (még inkább 15-20 év alatt) meglehetősen magas reálhozammal kecsegtet. Például egy általunk ajánlott befektetési programmal a költségek levonása után, 12 %-os átlaghozammal számolva a befizetett tőkénk nagysága:

10 év múlva 4 541 ezer Ft
15 év múlva 10 096 ezer Ft
20 év múlva 19 887 ezer Ft

Érdemes minél előbb belevágni a „10%-os programba”, a legjobb 30 éves kor alatt. Nagy nyugalmat és biztonságot adhat a félretett, szépen kamatozó pénz. A hirtelen anyagi válságok könnyedén kiküszöbölhetők, ha előre gondolkodunk. Havonta kb. 30 000 Ft-tal „rosszabbul élni” közel sem olyan nagy katasztrófa, mint amennyire nagy öröm 15-20 év múlva az ennek a döntésnek az eredményeképpen összegyűlt pénz segítségével jobban élni…Vagy maradjunk inkább a magyarok régi jó szokásánál. Nem figyelni a korra, nem tájékozódni, csak élni bele a világba és büszkén hirdetni, Petőfi szavaival:

"Soha sincsen semmije.
De ez nem az ő hibája;
Ő magyarnak születék,
S hazájában ősi jelszó:
„Ej, ráérünk arra még!”
 
 


www.andras.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!